Hartverwarmende koude!

We hebben het maar rijk om ons heen. Wanneer heb jij het voor het laatst echt koud gehad? Wanneer we het koud hebben, trekken we warme kleiding aan en geven een slinger aan de thermostaat tot een aangename 20 graden. We stappen onder een warme douche of nemen een heerlijk warm bad. Echte kou kennen we niet meer. Kou is van oudsher een groot gevaar voor de mens.

Zo slim als wij zijn hebben wij de omgeving aangepast en kunnen wij altijd beschikken over de comfort van warmte. Het nadeel hiervan is, dat wij hiermee ook ons eigen thermoregulatie beïnvloeden en ons lichaam als het ware een beetje “lui” wordt, want “If you don’t use it, you will lose it”.

Door de omgeving aan te passen aan de omstandigheden verliest ons lichaam de flexibiliteit om zichzelf aan te passen aan veranderingen. Je kan jezelf dus moeilijker op temperatuur houden. Daarom nodig ik je uit de koude op te zoeken.

Jezelf af en toe kortstondig blootstellen aan koude is super gezond, het versterkt je immuunsysteem, geeft instant energie door het hormoon cortisol dat vrijkomt, het zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen koude, zodat het lichaam zich beter kan aanpassen aan koude, je leert weer je innerlijke kachel op te stoken. Dit zijn nog maar een paar voordelen van blootstelling aan koude.

En natuurlijk stap je nu niet direct in een ijsbad, dat is ook helemaal niet nodig. Ik nodig je uit om jezelf gedurende 30 seconden koud af te douchen. Zet de thermostaatkraan op 15 graden of kouder. Let hierbij op je ademhaling. Adem diep in voor 5 tellen en adem sowieso ook uit voor zo’n 5 tellen. Na zo’n 3 volledige ademhalingen zitten die 30 seconden er ook alweer op! Doe dit elke morgen en je start je dag vol energie.

Tip! Zingen helpt het leed wat te verzachten. Misschien merk je ontzettend veel weerstand voordat je de kraan naar de koude stand opendraait en wil je hard onder de douche vandaan hollen bij de eerste koude druppen die jouw lichaam raken. Zet jezelf hierover heen, de beloning wanneer je uit de douche stapt is het meer dan waard.

Hoe pak je het aan?

  • De koude douche neem je in de ochtend, de koude geeft jou instant energie, dus je bent lekker klaar voor de dag.

    Stap onder de douche en volg je normale doucheritueel. Wanneer je klaar bent, draai je de thermostaat kraan naar 15 graden. Wanneer je geen thermostaatkraan hebt, draai je het warme water langzaam terug tot een uitdagende koude.

  • Controleer je ademhaling, adem in 5 tellen rustig en diep in en vervolgens in 5 tellen rustig weer uit. Dit betekent dat je na zo’n 3x volledige ademhalingen al 30 seconden verder bent!

  • Wil je toch iets meer afleiding, ga lekker staan zingen onder de douche.

  • Ben je al wat gewend aan koude? Blijf dan langer dan de 30 seconden onder de douche.

Merk je dat je jezelf nog niet goed weer kunt opwarmen na deze sessie, pas dan de volgende dag de tijd aan naar bijvoorbeeld 20 seconden en bouw het vanaf hier op.

Next Level

What's next?

Vandaag - Stap 1: De koude trotseren
Hoe koude jou instant energie geeft

Stap 2: Aandacht voor jezelf
Houd het hoofd koel en doe aandacht oefeningen

Komt op dag 2 vrij.

Stap 3: Doorbreek je routine
En hoe gaat het met je?

Komt op dag 3 vrij.

Stap 4: Hypercapnia
Reset je panieksysteem

Komt op dag 3 vrij.

© 2022 – José van Egmond